Cel mai bun guvern pe care banii îl pot cumpăra

Cel mai bun guvern pe care banii îl pot cumpăra
Publicat: 20/09/2012, 22:50
Actualizat: 29/07/2014, 21:58

„Procesul electoral din Statele Unite este marcat acum de corupție financiară. (…) Știți câți bani am strâns eu când am candidat împotriva lui Ford? Zero. Știți câți bani am strâns eu când am candidat împotriva lui Reagan? Zero. Aveam finanțare publică”. În urmă cu o săptămână, am fost plăcut suprinsă să îl ascult, la Atlanta, pe Jimmy Carter cum desființa sistemul electoral american și regulile lui „proaste” de finanțare, în plină campanie prezidențială a co-democratului Barack Obama.

Tristul portret al campaniilor electorale din democrația numărul unu a lumii a fost pe cât de neașteptat, pe atât de corect. Întrebat ce părere are despre starea democrației din țările Americii Latine, Carter a răspuns că „raportat la Statele Unite, America de Sud a mers foarte frumos pe calea alegerilor democratice”. De cealaltă parte, „procesul electoral american este marcat acum de corupție financiară. Avem unul dintre cele mai proaste procese electorale din lume”, a spus fostul președinte, în aplauzele unei săli pline de altfel de donatori.

Până în 6 noiembrie, campania pentru alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite va fi costat 6 miliarde de dolari, potrivit unei analize a Center for Responsive Politics. Barack Obama a cheltuit până acum peste 262 de milioane de dolari și are datorii de aproape 3 milioane. Cei mai generoși contribuitori sunt University of California, Microsoft Corp., Google Inc., DLA Piper și Harvard University, potrivit datelor oficiale. În cazul lui Romney, principalele organizații donatoare cunoscute sunt Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, Bank of America și Credit Suisse Group. Aceștia sunt, de fapt, investitori, chiar și străini, care vor trebui răsplătiți după campanie și care vor avea o putere foarte mare în următorii ani în ceea ce privește cursul carierelor lui Barack Obama și Mitt Romney.

America de Sud și de Nord au, fiecare, o singură țară în care nu există finanțare de stat pentru cursele electorale. În Sud este Venezuela, în Nord sunt Statele Unite.

Campaniile americane sunt de mult timp puternic influențate de banii proveniți din exterior, însă industria electorală a ajuns pe noi cote odată cu decizia Curții Supreme din 21 ianuarie 2010, care a pus bazele celui mai nociv mecanism de campanie din istorie: Super PACs (Super Political Action Committees). Magistrații americani au hotărât atunci că, în baza Primului Amendament la Constituția SUA, guvernul nu le poate interzice corporațiilor sau sindicatelor să fie implicate financiar în procesul electoral. Așa s-au născut Super PAC-urile, niște comitete în care, fără precedent, oricine poate vârsa oricâți bani, cu posibilitatea de a rămâne anonim.

Toate aceste miliarde care învârt motorul din centrul democrației americane, procesul electoral, se duc în mare parte pe reclama negativă, și ea o trăsătură definitorie a alegerilor americane. Se plătesc reclame ca la SuperBowl, din care, cel puțin anul acesta, acuratețea informațiilor lipsește cu desăvârșire, singurul lor scop fiind să îl desființeze pe adversar. Se plătesc oameni care să furnizeze tot felul de casete cu candidații (cele mai recente sunt acestea: Barack Obama și Mitt Romney). Pe scurt, se plătește orice ar putea lovi în reputația sau credibilitatea cuiva.

„Avem cel mai bun guvern pe care banii îl pot cumpăra”, spunea Mark Twain. Un veac mai târziu, acesta este, în continuare, enunțul care definește campaniile electorale din Satele Unite. Până nu se va rezolva problema influxului excesiv de bani, Statele Unite se vor învârti într-un ritm tot mai amețitor în acest cerc vicios al industriei electorale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Moștenitorul Hermès, care intenționa să-și lase averea grădinarului său, se plânge că i-au dispărut miliarde...
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi...
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au...
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un...
„Creierul” atacului terorist de la 11 septembrie, Khalid Sheikh Mohammed, şi-a recunoscut vinovăţia şi scapă...
BREAKING | Avion Ryanair cu 153 de pasageri la bord, probleme tehnice pe Aeroportul Otopeni!
Remediul naturist la care apelează Kate în lupta cu cancerul. Ce face ZILNIC Prințesa de...
Alertă pe Otopeni. Un avion cu 153 de pasageri a declarat urgență la bord după...
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care...
Cât de talentată este iubita lui David Popovici! Taisia face o artă din make-up și...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Pedala de frână e moale? Iată care e problema și ce trebuie să faci
David Popovici câştigă medalia de bronz a probei olimpice de 100 metri liber
S-a AFLAT! Cum a fost ridicată PRIMA piramidă din Egiptul antic?
Obligație nouă în România. Decizie pentru proprietarii de teren sau locuințe. Vor plăti banii
Mărturii înfiorătoare despre Alfred Bulai: Am vomat
Insula Iubirii sezonul 8. Mama Cristinei, nouă replică dură pentru Andrei. Ce a scris pe...
„Am vrut să mă arunc în fața mașinii” Mama Luizei Melencu își strigă durerea, la...
Gabriela Cristea traversează o perioadă dificilă cu fiica sa, Victoria! Cu ce dificultăți se confruntă:...
Halit Ergenç, protagonistul serialului „Suleyman Magnificul”, în prim plan. Actorul aduce pe micile ecrane povestea...
BANCUL ZILEI. O blondă intră tremurând într-o farmacie: - D..d..doaaamnăă..a..veve..ți vi..vibratoare?
Copiii care sar peste micul dejun sunt mai puțin fericiți, arată un studiu